Heartfulness Deventer
Trainingen in Aandacht vanuit Essentie

Mindful Leven

Mindfulness betekent: bewust je aandacht ergens op richten, op het hier en nu, en niet oordelend zijn over wat je verder gewaar wordt. Mindfulness is een meditatievorm uit het Boeddhisme en betekent letterlijk: ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. 

 

Mindfulness leren beoefenen! Spelenderwijs bewustwording creëren door praktische beoefening en letterlijk de stroom van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties leren observeren zonder erin mee te gaan. Dat kan echt!

We gebruiken hiervoor technieken uit de beproefde Mindfulness Based Stress Reduction and Relaxation training (MBSR) van de Amerikaan Dr Jon Kabat Zinn en therapie (MBCT) van Dr Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale.


Wat houdt een les Mindful Leven in?

Bij stress, burn-out en paniekklachten, ziekte, pijn, onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over de situatie, negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect.

Je leert om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van jouw gedachten, lichamelijke (pijn) sensaties en gevoelens.

De training leert je om bewuster stil te staan bij jouw ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met je klachten om te gaan. Je wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat je tijdens de training leert in jouw dagelijks leven toe te passen.


Wat is het doel?

Door de uitleg en oefeningen rondom de aard van het denken (we onderzoeken gedrag, gedachten, gevoelens) kun je leren een andere houding hierin aan te nemen. Zo ontstaat meer innerlijke ruimte, aandacht en mildheid naar jezelf én je omgeving! 


Praktische informatie:

Deze MBSR/MBCT basistraining bestaat uit 8 lessen van ruim 2 uur + pauze. Iedere les is er een kort blok uitleg, telkens vanuit een ander thema: bijv. werking van het brein en lichaam bij stress, stressreacties, grenzen, emoties, triggers en weerstand enz.

Je leert omdenken én focussen op de reacties van je adem, lichaam en geest én door meditatiebeoefening te zijn in het moment.

Er is tijd en ruimte voor interactie met elkaar en voor persoonlijke inbreng.

Daarnaast worden er geleide meditaties, adem- en stilte-meditaties gegeven en mindfull bewegen.


De lessen zijn ervaringsgericht en ervaring met meditatie is niet nodig!

De geleide meditaties worden je na afloop van een les per email thuisgestuurd om vrijblijvend te oefenen.

Het is belangrijk dat je thuis dagelijks een half uur tot drie kwartier besteedt aan de oefeningen.


Wat zijn de kosten?

De prijs voor deze Mindful Leven-training bedraagt 395,- euro (waarvan mogelijk een deel kan worden vergoed vanuit je zorgverzekering), incl. lesmap en MP3-bestanden, koffie en thee. Wanneer? Kijk voor de mogelijkheden in de agenda!

  

Info en voorwaarden voor deelname:

Voorafgaand aan deelname volgt een telefonisch kennismakingsgesprek. Ervaring met meditatie is een pré maar geen must!

De training wordt individueel, in duo's en groepsgewijs gegeven in Bathmen en Deventer e.o. en daarnaast online!

Een groep vormt zich organisch en bestaat uit maximaal 6 deelnemers. 

De groep is NIET THERAPEUTISCH van aard.  Trainingen gaan van start bij voldoende deelnemers.